Pages

Thursday, January 6, 2011

PaM Susu Terbaik..

Salam Semua,

Pepagi tadi ada la sorang opis mate ni datang. Ingatkan nak mintak sain bos ke ape.. Rupanya akak ni (mengandung) nak tanya pasal pam susu (breast pump) yang terbaik. Alamak.. Kak, saya xde jawapan yang pasti tuk soalan akak tu. Saya bukan lah pakar laktasi. Tapi saya boleh la bagi tips berdasarkan pengalaman dan pembacaan saya yang tak seberapa luasnya ini. Hehe.. Sharing is caring kan..

Aku cuba bagi beberapa contoh pam susu yang aku kira bagus. Antaranya :-
MEDELA
AMEDA

AVENT

SPECTRA3

 Banyaknya pilihan.. (akak tu la cakap kan..). Jadi akak boleh la pilih ikut kemampuan dan keperluan. Dulu masa saya nak pilih pam susu perkara yang paling penting saya tengok ialah :-

  • Harga - Ni disebab kan faktor kekangan kewangan. Jadi saya tengok bajet yang dalam kemampuan saya. Lagi pun saya beli sebelum bersalin. Masa tu kan banyak barang lain yang sama penting untuk dibeli kan..
  • Kesesuaian - Ini amat penting kerana kita perlu menyesuaikan diri dengan pam susu tu nanti. Contohnya..
1)  kalau kita ni seorang ibu yang selalu kena travel @ outstation atas dasar tugas, lebih baik la kita pilih pam susu yang ringan, boleh hand free dan seharusnya dijanakan oleh lektrik @ bateri. Hal ini akan memudahkan dan menjimatkan masa kita.

2) kalau kita ni seorang ibu yang banyak bekerja hanya di depan PC, boleh la pilih yang manual (sekiranya bajet kecil), tapi kalau ader duit lebih bleh la amik yang lektrik. sebab sambil wat keje depan PC kita bleh pam jugak macam saya.
  • Ciri-ciri - Boleh la wat penilaian berdasarkan ciri-ciri pam tu jugak. Contohnya :-
1) Double pumping. Ni antara ciri-ciri yang best sebab boleh menjimatkan masa, terutama sekali masa tengah kerja. Menurut kajian juga, double pumping ini akan merangsang  kelenjar susu menghasikan hormon prolaktin yang akan memproduksikan air susu - ihsan dari wikipedia.

2) Mimik suction bayi. Ini juga antara ciri pam yang harus dititik beratkan. Hal ini kerana pam yang mempunyai hisapan mimik (hampir serupa) dengan bayi mampu menggalakkan penghasilan susu dengan lebih baik.

3) Butang tekan @ pusing. Ini juga penting untuk memastikan hisapan pam mengikut keselesaan sendiri. Jika hisapan terlalu kuat, ia mungkin menyakitkan kita dan akan meninggalkan kesan trauma. Bagi aku better yang pusing.. sebab kita boleh control suction pam tu.

Jadi akak boleh la pilih pam mengikut penelitian akak yek.. Saya hanya mampu memberi saranan. Dan semesti nya aku akan mendoakan akak serta semua ibu-ibu yang berniat @ telah menyusukan anak-anak secara exclusive. Semoga Allah memberikan kita kekuatan, kesabaran, ketabahan dan rezki yang melimpah ruah.. Dirahmati dan diberkati sepanjang hidup ini. Amin..


 
Luv & faith,